Nowy zasilacz do starego PC

Forum poświęcone wszelakim komputerom. PC, Atari, Amiga, Apple. Komputery stare jak i nowe. Unikatowe jak i bardziej powszechne.
Caesum

Nowy zasilacz do starego PC

Post autor: Caesum »

Witam!

Wygrzebałem ze strychu swój stary komputer z czasów komunii (2003/4 rok) i chciałbym go doprowadzić do stanu używalności. Generalnie jakoś działa, ale ma jedną bolączkę - zasilacz typu 'noname', który nie dość, że jest za słaby dla mojego sprzętu (dowiedziałem się o tym z innego forum) to dodatkowo prawdopodobnie szybciej wysadzi mnie w powietrze niż uruchomi cokolwiek cięższego.

W związku z tym chciałbym kupić sobie nowy zasilacz, ale jako że nie znam się na sprzęcie ani trochę to mam trudności z wyborem. Raczej wolałbym uniknąć kupowania starego, używanego sprzętu (bo nie umiałbym go naprawić). Wolałbym kupić nowy, ale podobno nie jest to takie łatwe.

Podobno do mojego sprzętu potrzebny jest zasilacz z co najmniej 25A na linii 5V. Udało mi się znaleźć jeden taki zasilacz (TUTAJ), ale dowiedziałem się na tym forum, że ten zasilacz też jest tykającą bombą.

W związku z tym pytanie, czy jest sens kupować nowy zasilacz do starego sprzętu i jeśli tak, to czym się kierować przy wyborze? Czy polecacie jakieś firmy, modele itp. na podstawie których mógłbym dokonać wyboru?

Mój sprzęt:
AMD Duron 1.4GHz
256MB RAM
NVIDIA RIVA TNT2 M64 / Radeon 9200se (jeszcze się nie zdecydowałem)
CMI8738/C3DX Audio Device (obecnie odpięty, bo mam też zintegrowaną kartę)
Gigabyte GA-7ZM
Awatar użytkownika
luk1999

Re: Nowy zasilacz do starego PC

Post autor: luk1999 »

Po pierwsze, to raczej masz Durona (Morgan) 1300, a nie 1400 (TB-B). Ta płyta nie obsługuje TB-B i niestety jak większość płyt socket A zasila proca z +5V. To oznacza, że wybierając zasilacz musisz się skupić na wartości +3,3V&+5V combined. Proc potrzebuje max 60 W, a M64 - pewnie max 15 W. Przypuszczam, że zasilacz ze 120+ W combined powinien wystarczyć. Jakąś opcją byłby pewnie downgrade proca do jakiegoś niskiego Durona/Athlona, jak np. 700 MHz.

O nowych "markowych" zasilaczach możesz zapomnieć, bo one rzadko mają powyżej 100 W i część z nich w ogóle może nie odpalić z takim zestawem.

Jakie masz opcje (skupiam się tylko na +3,3V&+5V combined):
  • Markowe zasilacze >= 20 lat ze 180+ W. Pytanie w jakim stanie są po takim czasie, no i dziś już nie tak łatwo je trafić za znośną kasę.
  • Zasilacze przejściowe z okolic 2008 - 2012 ze 130 - 160 W. Napięcie na +12 V może nie być idealne pod obciążeniem. Przykładem mogą być Chieftec / Delta GPS 350 W ze 130W. Oferta przykładowa, pewnie trafisz taniej.
  • Czajenie się na jakiś w miarę firmowy, mocny zasilacz NOS sprzed 10+ lat. Jakiś czas temu były w okolicy 130 zł zasiłki POV Diamond 600 W, ale... ktoś zwietrzył interes i wykupił. :(
  • Kupienie jakiegoś taniego nowego zasilacza "starego typu", jak ta Akyga, którą podesłałeś. 210 W to spory zapas mocy, plus jest nowy i może wcale nie być budżetówką (tak naprawdę to nie wiadomo, kto te zasilacze produkuje, a czarne listy zasilaczy też mają różną wartość...).
Domyślam się, że ten komp ma jakąś wartość sentymentalną dla ciebie, ale no wiesz... nie jest to jakiś retro cud, jak 90% z allegro, więc może nie warto aż tak bardzo się nad tym sp..? :)
No AGP no FUN! :lol:
Caesum

Post autor: Caesum »

Ma wartość sentymentalną, ale niezbyt dużą. Jakieś 90% moich gier mogę uruchomić na emulatorach, głównie naprawiam go dla zabawy + żeby móc czasem w coś pograć na monitorze CRT gdy jestem w domu rodzinnym. Jeśli trzaśnie, to trudno, wywali się i będzie więcej miejsca, ale wolałbym żeby przetrwał. :)

Przeczytałem sobie Twoje propozycje i wychodzi mi na to, że chyba linią najmniejszego oporu będzie zakup i przetestowanie zasilacza Akyga. Niby czytam, że jego braciszek 500W jest "bombowy", ale ludzie go wsadzali do sprzętu z 2020 roku.

Obecnie mam zasilacz Codegen 200XA1, ale odradzono mi korzystanie z niego, bo podobno lubi przepalać komputery. Mam też z kompem taki problem, że zacina się jeżeli nie ustawię AGP aperture size na 4mb (co obniża wydajność zasilania). Niestety przy takim ustawieniu dvd-rom nie chce się otwierać, więc też nie jest to idealne rozwiązanie.
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (173.46 KiB) Przejrzano 106 razy
Awatar użytkownika
luk1999

Post autor: luk1999 »

W 2001 roku w zestawie z Duronem 700 (~40W) i TNT1 (~15W?) miałem Codegena 250 W (miał chyba coś koło 150 W na +3,3V&+5V combined, ale kto wie, ile w tym prawdy ;)) i całość działała bez problemów.
Pytanie, w jakim stanie jest ten Twój 20+ letni Codegenik...

Generalnie to ten Twój zestaw pewnie nie będzie brał więcej, niż te 150 W ogólnie z zasilacza, więc pewnie ta Akyga spokojnie będzie miała zapas mocy (nawet jeśli moc jest zawyżona). Zwróć tylko uwagę, że nie ma (wg opisu) małego molexa, jak do podpięcia stacji dyskietek. Ale to w razie potrzeby można rozwiązać przelotką za kilka zł.

Nowsze zestawy komputerowe to zupełnie inna bajka i tam te "starego typu" zasilacze po prostu się nie nadają, a sporo ludzi nadal nie rozumie, że 500 W innym 500 W nierówne...

Jeszcze taka Delta 300 W (175 W) wpadła mi dziś w oczy. Ale to wiadomo, że zasilacz 20-letni +.
No AGP no FUN! :lol:
ODPOWIEDZ