Nowy zasilacz do starego PC

Forum poświęcone wszelakim komputerom. PC, Atari, Amiga, Apple. Komputery stare jak i nowe. Unikatowe jak i bardziej powszechne.
Caesum

Nowy zasilacz do starego PC

Post autor: Caesum »

Witam!

Wygrzebałem ze strychu swój stary komputer z czasów komunii (2003/4 rok) i chciałbym go doprowadzić do stanu używalności. Generalnie jakoś działa, ale ma jedną bolączkę - zasilacz typu 'noname', który nie dość, że jest za słaby dla mojego sprzętu (dowiedziałem się o tym z innego forum) to dodatkowo prawdopodobnie szybciej wysadzi mnie w powietrze niż uruchomi cokolwiek cięższego.

W związku z tym chciałbym kupić sobie nowy zasilacz, ale jako że nie znam się na sprzęcie ani trochę to mam trudności z wyborem. Raczej wolałbym uniknąć kupowania starego, używanego sprzętu (bo nie umiałbym go naprawić). Wolałbym kupić nowy, ale podobno nie jest to takie łatwe.

Podobno do mojego sprzętu potrzebny jest zasilacz z co najmniej 25A na linii 5V. Udało mi się znaleźć jeden taki zasilacz (TUTAJ), ale dowiedziałem się na tym forum, że ten zasilacz też jest tykającą bombą.

W związku z tym pytanie, czy jest sens kupować nowy zasilacz do starego sprzętu i jeśli tak, to czym się kierować przy wyborze? Czy polecacie jakieś firmy, modele itp. na podstawie których mógłbym dokonać wyboru?

Mój sprzęt:
AMD Duron 1.4GHz
256MB RAM
NVIDIA RIVA TNT2 M64 / Radeon 9200se (jeszcze się nie zdecydowałem)
CMI8738/C3DX Audio Device (obecnie odpięty, bo mam też zintegrowaną kartę)
Gigabyte GA-7ZM
ODPOWIEDZ