Komputer rozebrano , obudowę i zasilacz gruntownie wyczyszczono .
Założyłem że komputer będzie na płycie AT Socket7 ,procesor nie większy jak Pentium 166MHz ,pamięć 128MB ,zaś systemy DOS+NC+WIN 3.11 oraz WIN98 każdy na oddzielnych dyskach .Reszta podzespołów dobrana zostanie po sprawdzeniu kompatybilności z w/w systemami.
Jako że obudowa posiada 4 zatoki na napędy 5.25" postanowiłem dyski twarde umieścić w kieszeniach (tak wkładając i wyjmując je można będzie zmieniać systemy. W 3 zatoce umieszczony zostanie napęd CD.
Płyta Główna.Jedyny warunek jaki musi spełniać to AUTO rozpoznawanie napędów .
Miałem idealną "kandydatkę" HOT 555 ,ale w czasie prób padł kontroler stacji FDD ,a że płyta ma tylko bootowanie AC lub CA w BIOS ,płyta musiała pójść w "odstawkę" .Zacząłem grzebać w pudełkach żeby znaleźć inną ,co nie jest u mnie ani łatwe ani proste (za dużo tego mam

Zasilacz ,oczywiście ten który był w/w obudowie (słynny take me 350

Sprawa włącznika

Jak wiadomo w/w przelotka ma dwa "cwane kabelki" żeby włączać i włączać zasilacz ATX (po prostu zwieramy kabelek zielony do masy zasilacza ) ,ale włącznik w obudowie ATX jest monostabilny ,a dla zasilaczy AT i takowej przelotki potrzebny jest przełącznik bistabilny .Można oczywiście zewrzeć w/w kabelek w zasilaczu ATX na stałe do masy zasilacza i włączać komputer włącznikem z tyłu zasilacza ,ale ani to eleganckie ani wygodne ,po coś mamy ten przycisk z przodu obudowy

Zacząłem grzebać w pudle z różnymi kabelkami do obudów ,a zaiste przez nascie lat nazbierało się tam ich sporo

Czego szukałem

Stan na dzisiaj .
Płyta procesor +96MB SDRAM ,z kartą graficzną (ATI RAGE II -4MB/PCI ) ,kartą sieciową (RTL8139C/PCI) ,wmontowano 2 kieszenie z dyskami HDD ,CD-ROM ,FDD 3.5" ,jedna zatoka 5.25" została pusta można zamontować stację FDD 5.25" ,lub jeszcze jeden HDD jako magazyn na dane .
zainstalowano na jednym z dysków WIN98 (testowo) ,wszystko poszło "gładziutko"

Projekt będzie kontynuowany ,trzeba dobrać kartę dźwiękową ,być może wymienić kartę graficzną ,może dobrać odpowiednie HDD (te które są to testowe) ,zainstalować DOS+WIN3.11 ,sterowniki do obydwu systemów .
Czyli ...Cd - Nastąpi