Ładny bardzo komputerek. Ale czy idealny? Czy taki, który powoduje wielki napływ wspomnień i ciepełka w serduszku?Dariusz 64 pisze: ↑27 gru 2025, 13:42 Korzystając z wolnego czasu złożyłem komputer ,dla WIN XP na bazie płyty Socket939 z procesorem Athlon64/3500+ .Pamięć 2GB DDR .Karta graficzna EN8500 GT/256MB DDR2/128 Bit.Postanowiłem zainstalować WIN XP na dysku SSD ,znalazłem jakiś w "kuferku" i dało się zainstalować.Nadmieniam że komputer złożyłem z tego co było pod ręką
.Pewnie można w nim to i owo ulepszyć - zmienić ,uwagi i rady mile widziane .
Jako posiadacz bardzo podobnego zestawu stwierdzam, że jest super. Szczególnie, gdy działa - bo bardzo łatwo jest wyprowadzić taki sprzęt z równowagi. Fajniutki, klimatyczny. Jak działa Radeon 9600 w porównaniu do 9550?Keleris pisze: ↑30 gru 2025, 22:42 Cześć. Od dłuższego czasu przeglądałem forum jako gość.
Mój idealny komputer kojarzy mi się z dzieciństwem, najmilej wspominam czasy Athlon/Duron który był w moim posiadaniu, a dokładniej ECS K7S5A z Duronem 1000 + Mx400/Mx440 (tutaj pamięć mnie zawodzi) którego później zmodernizowałem na Athlon-a 1700+ + Fx 5200.
Tak więc przedstawie mój idealny komputer na rok 2003 który nie jest topowy ale wystarczający do wszystkiego do tego roku:
Msi KT6.
Athlon XP 2600+.
3x256mb Kingmax.
Radeon 9600.
Wow, to się nazywa komputer. MMX 233 to szaleniec, często mocniejszy od K6-2 z dużo wyższym taktowaniem. Voodoo 1 też słodziutkie. Ciekawe, jaka jest różnica pomiędzy s3 virge a voodoo w kwestii akceleracjiluk1999 pisze: ↑29 gru 2025, 20:53 Parę dni temu poskładałem wreszcie zestaw socket 7. Na razie to pierwsze podejście (rozważam też inne kombinacje, może również całość AT, zamiast ATX).
[*] Pentium 233 MMX (cooler z socket A)
[*] Soltek SL-56A5 i430TX 512 kB cache
[*] 64 MB SDRAM 2-2-2
[*] S3 Virge DX 4 MB
[*] 3dfx Voodoo 4 MB
[*] Sound Blaster AWE32 CT3980 2 MB SIMM
[*] WD 40 GB 7200 (zazworkowany na 32 GB) + CF 8 GB jako "pendrive"
[*] Delta DPS-300PB-2 A (195 W combined na 3,3 + 5 V - lekkie przegięcie dla takiego kompa)
Sam ostatnio zbudowałem "idealny" komputer z "Phenomem", który pokazuje to, co mogłem mieć jakbym był bogaty w 2010. Już był na kanale, ale teraz jest troszkę bardziej dopracowanym zestawem. Nie wiem, czy to jest w moim stylu, może troszkę prześmiewczo stworzony.
CPU: Phenom II X4 955 + chłodzenie Asus Square
GPU: Radeon HD 6790 1GB
Mobo: ASUS M4A78-VM + dodane dodatkowe radiatorki na mosfety
HDD: WD Black 500GB (nie ma SSD
Oraz zabawna obudowa, którą mieli kiedyś wszyscy fani AMD, nawet Twoja Mama (to tylko metafora, nie mam zamiaru obrażać mam) miałaby, gdyby używała Phenoma lub AMD FX - czyli Zalman Z3 plus. Btw. jakby ktoś miał sanki na dysk do tej obudowy, bardzo chętnie kupię - dostałem obudowę bez nich i absolutnie nie da się założyć dysku żadnego i musiałem zastosować adapter 5,25 na 3,5 cala
A i oczywiście dodane GAMINGOWE NIEBIESKIE WENTYLATORY AKYGA + 10 mhz każdy dodaje. Oczywiście wentylatorki mają żaróweczki niebieskie a nie paski ledowe. Musi być moc. A i ostatnie zdjęcie to był komp tak na 90% gotowy - brakowało drugiego coolera na przód i zaślepek z tyłu