Fragles pisze: ↑02 gru 2025, 17:45
Idealny retro komputer nie istni...
Mam jedną maszynę, którą rozbudowałem na bazie swojej jednostki z lat młodości (chyba z 2003 roku). Architektura 32bit:
- ASUS P4P800,
- solidny zasilacz 450W,
- Pentium IV 2,8Ghz Northwood,
- GeForce 6600GT,
- 4GB RAM,
- Sound Blaster 16,
- oryginalna obudowa jakich wtedy wiele czyli Codegen 6013L,
- 256 SDD + 500GB HDD i 8GB karta CF dla DOS.
Ciekawiej robi się na dyskach, bo wgrałem Linuksa (AntiX), Windows XP (SP3 z poprawkami z pakietu Delta City) oraz... FreeDOS. W Linuksie ustawiłem punkty montowania partycji do wymiany danych tak, aby mieć wszystko pod kontrolą, ale dla łatwej wymiany plików Windows XP "widzi" FreeDOS. Tak więc dla mnie idealny "retro" komputer to przede wszystkim dobra konfiguracja i wszechstronność. A w tym wypadku prawie wszystko ze sobą współgra w sposób idealny. Prawie, bo nadal nie doinstalowałem sterowników dźwięku do DOSa.
Pozostałe moje "unity" to laptopy, ale w wydaniach marketowych więc bez szału i kilka Rpi. Dopiero po nowym roku zbieram się za budowę nowoczesnej, wydajnej jednostki pod moje potrzeby. Tym razem w pełni świadomie - bez pościgu za fps i mocą, a optymalnym wykorzystaniem podzespołów do moich zabaw i eksperymentów.
Mocarny sprzęt powiem szczerze. Rzeczywiście lekko bawi ten Soundblaster 16... chociaż też ciekawi. Masz Mobo pod p4 z portem ISA? Ogólnie poza tym - idealny sprzęt do grania w Lineage 2. Jaką wersję GeForce 6600GT masz? Ja miałem wersję pod AGP Gainwarda.
I na samą obudowę Codegen 6013L poluję od lat. Przez lata widziałem tę obudowę u znajomych, w salach informatycznych, w bibliotekach - WSZĘDZIE. Muszę ją mieć. Chyba pójdę teraz na allegro i ją kupię. I KONIEC .
Piteusz pisze: ↑02 gru 2025, 21:00
I na samą obudowę Codegen 6013L poluję od lat. Przez lata widziałem tę obudowę u znajomych, w salach informatycznych, w bibliotekach - WSZĘDZIE. Muszę ją mieć. Chyba pójdę teraz na allegro i ją kupię. I KONIEC .
Błagam cię, milordzie, nie kupuj! To jest kasztan nad kasztany.
Blachy cieniutkie, zacinający się przycisk Power, ostre krawędzie blach.
Jeśli już lubisz takie klimaty, to polecam poszperać za Exodus. Znacznie solidniejsza, całkiem grube blachy, zbliżona jakość wykonania do mojego starego Anteca 300.