Tak więc wzięło mnie na wspominki... Wiem, że jest wiele emulatorów dostępnych na rynku jak i virtualizacja , która wiele upraszcza. Ale chyba nie o to tu chodzi prawda? Tęskno mi do tego klimatu i po prostu chciałbym dotknąć żywego sprzętu

Ponieważ mam dostęp do kilku firm w okolicy, które prosperują od dłuższego czasu na rynku, wybrałem się do ich "kierownictwa" podpytać czy czasem nie mają jakiegoś starego sprzętu komputerowego, którego chcieliby się pozbyć. O dziwo w każdym przypadku reakcja była bardzo pozytywna i oto co udało mi się zebrać:
Płyty główne:
1. ABIT ST6 (podobno dobra płyta nawet pod topowe Tualatiny)
2. MSI (chyba) MS6163 VER:2 (płyta pod topowe P2 i pierwsze modele P3?)
3. EPOX EP-58MVP3C-M 100MHz ( Socket 7 P1/AMD?)
Procesory:
Intel Pentium III 1266/512/133 (Tualatin) PGA 370
Intel Pentium II 233/512/(Deschutes?) SLOT1 - to chyba pierwsza generacja P2 najchętniej bym go wymienił na P2 450MHz lub coś podobnego.
Intel Celeron 433/128/66 PGA 370 + przejściówka SLOT1
AMD K6/300AFR Socket 7
RAM:
kilkanaście kości SDRAM o różnej pojemności od 32MB do 256MB PC 100 i PC 133
Karty graficzne:
nVidia Riva TNT2 M64 (32 MB SDRAM)
Creative Model: CT6970 (to chyba pierwszy GeForce

S3 VIRGE/DX 4MB EDO RAM
Cirrus Logic CL-GD5430-QC-C (to jakiś wynalazek z uwaga aż 0,5 MB EDO RAM)

I wisienka na torcie czyli 3Dfx Voodoo 2 12 MB EDO (tak - też nie mogłem uwierzyć, że takie coś znalazłem w kartonie staroci w firmie księgowej)

Pamiętam jak błagałem rodziców o pierwszy accelerator Voodoo 4MB EDO i nigdy się go nie doprosiłem

Aha ponieważ z przyczyn prawnych nie zostały mi podarowane dyski twarde - te postanowiłem zastąpić innym rozwiązaniem - nowocześniejszym i mniej problematycznym. Wiadomo dyski magnetyczne mają już swoje lata. Także postawiłem na 2 adaptery jeden na kartę Compact Flash i jeden na kartę SD.
Mam też ze 2 wolne obudowy napędy CD/DVD
Na karcie sieciowej mi nie zależy, wiadomo aktualny Internet zabiłby wszystkie te potencjalne 3 konfiguracje razem wzięte

Wciąż brakuje mi kilku dość istotnych części jak choćby układów dźwiękowych i peryferii w tym chyba najistotniejsze to Klawiatura na wtyczkę DIN i mysz na COM (ale chyba może też być PS2 bo do płyty EPOXA był dołączony śledź z jednym wtykiem PS2. Także jeśli jest ktoś kto ma w nadmiarze, chętnie odkupię za rozsądne pieniądze lub wymienię za 6ciopaka

Mieszkam w Katowicach więc powiedzmy, że mogę podjechać w obrębie śląska

Dziękuje i czekam na sugestie!

PS. Zastanawiam się czy nie poddać tych płyt głównych jakiejś kuracji odmładzającej choćby wymiany kondensatorów na nowe a już najlepiej zastąpienie tych elektrolitycznych takimi bardziej współczesnymi.
Pozdrawiam
Adam