Piteusz pisze: ↑17 maja 2020, 09:37
No tak - tutaj się lekko rozpędziłem i zachłysnąłem moją "wygodną sytuacją życiową", która pozwala na oszczędzanie dużych sum pieniędzy oraz magazynowanie takich komputerów bez dodatkowych kosztów. Oczywiście, że warto naprawiać! Aczkolwiek warto też czasami sypnąć gotówką i wypełnić braki w czymś, czego nie ma. Sam miałem kompletnie martwy wiatraczek na Pentium II i każda próba ożywienia go kończyła się irytacją i obawą, że znów się spoci za mocno.
Ten build K6... Ojaojaojaojaojaoajoaj!!!1 bardzo chc... Nie, stop

(ojaojaojaoja). Zaczynam się obawiać, że nadużywam Twoją uczynność i po prostu w tym momencie już wykorzystuję. Nie chcę tak robić. Szczególnie, że z dnia na dzień takie komputery i części są coraz bardziej wartościowe i posiadanie takich rzeczy to jak inwestycja. Co prawda uważam, że najlepiej, gdy hobby nie robi się dla pieniędzy (od 2006 roku na yt zarobiłem aż 300zł i wydałem je na statyw i lepszy mikrofon), bo najlepiej wychodzi, ale no - martwię się.
Osobiście bardzo chętnie bym przyjął taką maszynkę i porównał np. do komputera z Pentium II (o ile byłby porównywalny do mojego 350MHz PII). Problem polega na tym, że nie mam już żadnych części praktycznie - wszystkie zużyłem do builda na Pentium III i innych. Nie mam obudowy, nie mam napędów, nie mam w zasadzie już nic... Ale zasilacz i kartę sieciową mam

! No i do takiego K6 fajnie by było dołożyć jakiegoś słodziutkiego Ati Rage. Albo Voodoo, który kosztuje tyle, co używany komputer z i5
Jak zwykle jesteś zbyt krytyczny wobec Siebie .
Nie chodzi o to że kupujemy Nowe rzeczy ,ale róbmy to z "głową i rozsądkiem " ,jeżeli coś można naprawić (na przykład płyty i inne podzespoły -spuchnięte kondensatory

,a właśnie kiedy przyślesz je do naprawy

Teraz ja się naprzykrzam

),to spróbujmy to zrobić

,rzeczy ewidentnie zepsute i uszkodzone (nie do naprawy ) wymieniajmy ,to nie podlega dyskusji .Dla mnie wyrzucanie sprawnych przedmiotów i urządzeń ,bo są nowsze (ale czy lepsze

) to dziwne postępowanie (napiszę tak żeby nikogo nie urazić ).
Co do następnej wypowiedzi tu zacytuję Cie po raz wtóry :
" Zaczynam się obawiać, że nadużywam Twoją uczynność i po prostu w tym momencie już wykorzystuję. Nie chcę tak robić. "
Zauważ że to Ja zawsze byłem tym Który inicjował (Był stroną sprawczą

) powstania tych Buildów które powstały Nie Ty

.
Zawsze pomagam tym u których zauważę potrzebę i sens tej pomocy o ile zwrócą się o nią czy na Forum ,czy PW (czy to rzeczowej ,czy porad i wierz mi jestem

,że mogę to czynić ) . Może Ty i inni tego nie zauważyli ale na Forum pomogłem i pomagam kilku osobom (nie afiszujemy się i dobrze ,ważna jest radość z pomagania nie względy finansowe i poklask ,nigdy nie czerpałem i nie będę czerpał "zysków " z takiej działalności

) i nie ma znaczenia że Ktoś jest Adminem tego Forum - czy Forumowiczem (jak JA ) , Nikogo powtarzam Nikogo kto zwróci się o pomoc i zaciekawi mnie "Jego problem" nie odprawię z "kwitkiem" jeżeli będę mógł pomogę w miarę swoich "skromnych możliwości ".
Ba ciebie jako Admina i twórcę filmów na youtube (pisownia portalu zamierzona ) traktuję i recenzuję bardziej "Surowo i wymagająco jak innych Forumowiczów" .Od ciebie uważam że mam prawo wymagać "więcej" (jako od Tego który jest twórcą i "celebrytą "

,licz na pomoc ,ale nie licz na taryfę ulgową

) .
Myślę że to moje może zbyt długie "oświadczenie" wyjaśnia wszystkie niejasności .
Do wszystkich Forumowiczów:
Napisz na Forum w tym lub innym temacie ,Jakiej pomocy w temacie Retro Sprzętu potrzebujesz (nie ma co się krygować ja też proszę o pomoc jak coś nie wiem

,a na pewno ktoś z Forumowiczów ,mamy tu Naprawdę Osoby obeznane i w Hardware i Software ,spróbuje pomóc .Amen.
Ps . Co do konfiguracji kompa z AMD K6.porozmawiamy w osobnym temacie (notabene zapraszam wszystkich do dyskusji jak powstanie ) ,bo dyskusja w tymtemacie przekroczyła już jak myślę ramy które założył Autor .