Prolog :
Kilka dni temu odwiedził mnie znajomy (kolega) ,po przeglądnięciu mojej kolekcji i zagraniu w parę Dosowych gierek ,zapytał się czy nie sprzedał bym lub złożył DOS Machine .Uznałem nic łatwiejszego i zacząłem uściślać do czego go by używał ,oczywiście do gier ale tylko tych napisanych pod DOS i nie interesują go strzelanki , a raczej reszta gier, przygodowych zręcznościowych , logiczne ,układanki ,itp... no wiecie o co chodzi .Czyli trzeba dobrać taką konfigurację jak najbliżej ideału .Zacząłem od przeglądu płyt głównych ,żadna z procesorem 286 i starszym nie wchodziła w rachubę bo i cena i dostępność tych płyt jest nieakceptowalna ,zostało szukać płyty z procesorem 386 ,lub 486 w moich zasobach .I zaczęły się "Schody"
Część Pierwsza - Płyta +Procesor+Pamięć
Płyta z procesorem Am386SX/SXL-25MHz/4MB RAM SIMM ,brak pamięci Cache dla procesora na płycie ,za to przycisk TURBO działa

Płyta z procesorem Intel 486DX/50MHz /8MB- lub-16MB SIMM ,256 KB pamięci Cache ,przycisk Turbo jest ,zwarcie go nie powoduje zwolnienia procesora (pracuje z pełną prędkością )

Mam też trzecią płytę prawie bliźniaczkę ,tej z zdjęcia 1 tyle że posiada procesor Am386SL-33MHz ,ma tylko podstawki pamięci SIMM do 4MB i tak samo jak w płycie z 486 ,przycisk TURBO nie powoduje żadnej zmiany taktowania procesora

Jaką płytę ze względu na kompatybilność dla gier wybrać