Emulator SB pod FreeDOS

Forum obejmujące tematy systemów operacyjnych oraz wszelakiego, ciekawego oprogramowania.
Fragles

Emulator SB pod FreeDOS

Post autor: Fragles »

Cześć,

Obok Linuxa i Win XP zainstalowałem FreeDOS. Niestety, moja płyta główna (ASUS P4P800) ma wbudowaną kartę muzyczną w standardzie AC 97. AC97 nie jest wspierany przez wszelakie DOSy, ale istnieją softwarowe rozwiązania jak SBEMU lub uniwersalny sterownik UNISOUND.SYS.
Czy ktoś to testował? Czy warto? Jak z kompatybilnością? O ile lubię od czasu, do czasu popracować w terminalu Linuxa to klepanie komend w plikach DOSowych jest dla mnie udręką i zanim zacznę chciałbym zasięgnąć Waszej opinii. :D
Awatar użytkownika
shesellsseashells

Re: Emulator SB pod FreeDOS

Post autor: shesellsseashells »

Na płytach głównych z wbudowanym AC'97 zwykłe sterowniki dźwięku dla DOS jak UNISOUND.SYS, nie działają, ponieważ obsługują tylko starsze karty ISA (np. Sound Blaster 16, ESS).

SBEMU to emulator Sound Blastera działający w DOSie. Pozwala na uzyskanie dźwięku na kartach AC'97 i HDA. Obsługuje większość starszych gier. Wymaga dodania do AUTOEXEC.BAT polecenia:

Kod: Zaznacz cały

SBEMU.COM /init
i ustawienia w grach portu 220, IRQ 5 lub 7, DMA 1.

Jeśli zależy na wysokiej kompatybilności dźwięku bez kombinowania z konfiguracją sprzętową DOSa, lepszym i prostszym rozwiązaniem będzie po prostu użycie DOSBoxa.
ODPOWIEDZ