Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż

Chcesz pokazać swój pulpit, biurko, stary komputer, podzespoły lub swój projekt programistyczny? Zapraszamy do Galerii Komputerowej!
Almuric

Re: Retro Sprzęt -Co ostatnio kupiłeś ,dostałeś ,znalazłeś - Pokaż

Post autor: Almuric »

Znaleziona cztery lata temu para gigantycznych Pentiumów III Xeon na slocie 2, na foto jeden z pary. Leżały one w palecie złomu elektronicznego i przerzucając kolejne części trafiłem na pierwszego i wiedziałem, że Xeony lubią działać parami, szukałem drugiego i znalazłem! Coś niesamowitego, pierwszy raz w życiu miałem procesor na takim slocie w ręku, waga 700 gram jednego, olbrzymie wymiary i na dodatek to najwyższe modele 1GHz ekstremalnie rzadkie w Polsce prawdopodobnie jedyna taka para (nie widziałem jakiejkolwiek oferty czy aukcji). Podsumowując te znalezisko dało mi impuls to stworzenia kolekcji procesorów i na dzień dzisiejszy jest ich ponad trzy tysiące :) Nie bezładnie i poupychane gdziekolwiek ale posortowane w organizerach, wystawione w gablotach i wszystko to wpisane do spisu wraz ze wszystkimi detalami, foto z każdej strony i lokalizację czyli jakikolwiek model jest przeze mnie znajdywany w czasie poniżej minuty! Spis absolutnie nadaje tej kolekcji sensu i z łatwością można analizować, oglądać, pokazywać, filtrować według dowolnych kryteriów a w razie potrzeby wziąć do ręki w celu wymiany/sprzedaży/wystawy... Jeśli ktokolwiek cokolwiek kolekcjonuje polecam podobny spis stworzyć samemu i daje to wiedzę, satysfakcję i sens całemu kolekcjonowaniu a wcale to się nie nudzi jeśli masz porządek ;) Tego w sumie się obawiałem na początku tej epopei ale po grubych setkach godzin układania, czyszczenia, naprawiania wartość dodana takiej kolekcji jest znacznie większa niż sterty niepoukładanych części leżących często nawet ładnie na półkach czy gablotach ale brak w tym systematyki, błyskawicznych reakcji na potrzeby a także wiedzy na najprostszy temat czyli co i gdzie mam tak naprawdę! Nie wspomnę o zagraconych piwnicach, garażach gdzie tylko mgliste pojęcie mamy co tam się znajduje i często fartem coś tam znajdujemy co szukamy, znam temat jak te parę lat temu nie miałem tego spisu i szukałem jak we mgle. Tworząc spis kierowałem się jedną zasadą: prostota i absolutny brak przekombinowania (znam kolekcjonerów co latami przymierzają się do stworzenia czegoś co im się nie chce kompletnie bo za dużo roboty), żadnych dedykowanych baz danych, miniatur, wszystko w tabelce Excela i bardzo łatwo można zmodyfikować cokolwiek a także dostosować w razie potrzeby na inne podzespoły i tak zrobiłem: karty graficzne, płyty główne, pamięci wszelkiego typu. To daje możliwość złożenia praktycznie dowolnej platformy retro (z posiadanych części) w tempie błyskawicznym niemożliwym do uzyskania w inny sposób... W zakładkach tematycznych są dziesiątki czy setki różności i tak samo jak w procesorach mogę zrobić z nimi cokolwiek czy to wirtualnie czy naprawdę...
I już naprawdę podsumowując ;) To znalezisko jest dla mnie momentem niezwykle istotnym a nie tylko ciekawym znaleziskiem i przy okazji tej kolekcji w szafie i okolicach zagościł absolutny porządek jakiego nie widziałem nigdzie u kogokolwiek a przede wszystkim u siebie :) Oczywiście dla chętnych mogę udostępnić szablon pliku wraz z opisem jak się tam odnaleźć i kolekcje dostaną zasłużony porządek i możliwości wysokiej klasy kolekcjonowania ( w mojej opinii ;)).
Załączniki
IMG_20231223_100015.jpg
IMG_20231223_100015.jpg (1.65 MiB) Przejrzano 17 razy
IMG_20231223_100002.jpg
IMG_20231223_100002.jpg (2.27 MiB) Przejrzano 17 razy
ODPOWIEDZ