Prawie-jesienne porządki!
Również w komputerach!
Nie pisałem trochę na forum, za co chciałbym przeprosić, ale nie, nie uciekłem, po prostu zająłem się przez jakiś czas bardziej sprawami foto-video, a komputery zostawiłem, aby odpoczęły, na wakacjach.
Zbliża się jesień, zatem czas na porządki, umyć dyskietki, takie tam.
Zacząłem od odklejenia etykiet poprzedniego właściciela, były już zapisane i niezbyt estetyczne.
oryginalne zdjęcie
Następnie dokładnie wytarłem resztki kleju i innych zabrudzeń za pomocą wacika nasączonego spirytusem. Większość zeszła bez problemu.
Następnie zacząłem poszukiwanie ładnych szablonów etykiet. Znalazłem i wydrukowałem.
oryginalne zdjęcie
Okazały się one jednak za małe, więc zacząłem ponownie szukać, tym razem większych i... Znalazłem! Tylko po wydrukowaniu okazały się trochę za duże. Dużo za duże.

Stwierdziłem, że właściwie te mniejsze nie są złe, więc już je zostawiłem. No dobra, czas naklejać!
Po ukończeniu efekt jest następujący:
oryginalne zdjęcie
Oczywiście dyskietki są już same w sobie oznaczone, teraz wystarczy oznaczyć ich zawartość. Jako, że prawdopodobnie rzeczy na nich magazynowane będą się stale zmieniać, postanowiłem przygotować odpowiednią listę:
oryginalne zdjęcie
Na sam koniec wszystkie dyskietki sformatowałem z pomocą mojego Compaq. Wszystko przebiegło raczej bez problemów (dyskietka numer 4 stawiała opór, ale wkrótce się poddała

).
Jeśli ktoś byłby zainteresowany szablonem, oto link, z którego go pobrałem:
https://www.onlinelabels.com/templates/blank/ol775