Stał zastawiony przez inne komputery w regale na półce przy podłodze

I co dziwne kupiłem go z 2 lata temu jako Oryginał

Uściślimy nie reanimuję- najwyżej wykonuję proste naprawy (nie wymieniam chipsetów ,pamięci ,procesorów graficznych itp... to zostawiam serwisom ) wymiana spuchniętych kondensatorów ,wymiana uszkodzonych gniazd , ot takie dupereleKtosNowy pisze: ↑17 maja 2020, 00:26 A tak zapytam:
jakiej lutownicy Kolega używa do reanimowania retro sprzętu?![]()
Ja mam taką zwykłą, transformatorową i nie mam wprawy w manewrowaniu ją, jednak po 30 minutach dosłownego szarpania się kombinerkami i lutownicą z uszkodzoną płytą główną, udało się mi wylutować z niej koszyk na bateryjki CR2032 do Compaqa.![]()
O Kolega formatuje dyskietki na Amidze z stacją HDKtosNowy pisze: ↑22 maja 2020, 22:09 No niestety jakie są dyskietki - każdy wie...![]()
Dosłownie przed chwilą jeszcze raz sprawdziłem je na tym samym komputerze i o dziwo dwie da się je bez większego problemu sformatować i nawet nagrać jakieś pliki, przy czym wczoraj "system nie mógł dokończyć formatowania".Pozostała jedna zmieniła sobie pojemność na 0,4MB.
![]()
Możliwe też, że problem był przez to, że tworzyłem z nich dyski startowe, które to Windows Me jakiego posiadam na moim komputerze "pośredniku", formatuje na 1,67MB zamiast standardowych 1,44. No nie wiem, ale jak to dyskietki maja w naturze - lubią się obrażać na użytkowników, po czym wracać po jakimś czasie do sprawności. Ale na szczęście jedyne, co wymaga dyskietek to BIOS SETUP oraz dyskietka startowa. Swoją drogą: wie może Kolega gdzie mogę znaleźć takową dla Windows 95 w polskiej wersji?![]()