Dzisiaj niestety nie artykuł a taka prośba. Otóż w Internecie bardzo trudno o sterowniki do modemów ADSL, nie tylko USB, ale i też tych Ethernet jak Livebox 1.0. Kiedy do Windowsa można jeszcze coś odnaleźć w zamętach sieci, tak do MacOS jest bardzo trudno je znaleźć - niestety TP nigdy ich nie udostępniało publicznie. Dlatego też prośba moja jest taka. Kto wie, że gdzieś ma, to niech znajdzie swoją płytkę do modemu i zrobi jej obraz płyty, a następnie wyślę. Mi przede wszystkim zależy na samych sterownikach ale najlepsze było by pełne ISO. Listę urządzeń do których szukam obrazy zamieszczam poniżej (najważniejsze obrazy zaznaczone są pogrubioną czcionką):
Oraz inne płyty. Dodatkowo jakby ktoś miał dyskietkę ze sterownikami do terminala SDI, też nie obraziłbym się za obraz. Przesyłając te obrazki pomagacie zachować wiedzę z najdawniejszych dziejów. Donatora pliku ISO mogę odznaczyć (za jego zgodą) na swojej stronie. Obrazki można umieścić na hostingu i wysłać mi w prywatnej wiadomości, tutaj lub wrzucić na Web Archive. To co już dostałem, będę wykreślał. Nadal możesz mi to jednak wysłać, gdyż wiedz, że różne płyty zawierają różne wersje sterowników i programów.SAGEM/SAGEMCOM:
F@st 800
F@st 1400W
Thomson:
Speedtouch 330
Speedtouch 510
Speedtouch 516
Speedtouch 546
ZTE:
ZXDSL 831 (Zwany też Combo ZTE)
ZXDSL 852 V1 (Z dwoma diodami)
ZXDSL 852 V2 (Z trzema diodami, wersja biała)
ZXV10 W300 (Zwany też Wi-Fi ZTE)
Siemens:
Gigaset 504AG (Może też pisać SAGEM, a nie Siemens) (Kurka nie wiem czemu wydawało mi się, że nie mam obrazu, okazuje się, że jednak mam obraz w swoich zbiorach)
Telekomunikajca Polska/Orange:
Livebox 1 (Zwany też Livebox tp)
Z góry dzięki za pomoc.