Stary Komputer Forum

Nie miał chłop kłopotu, kupił sobie poleasingowy laptop

ODPOWIEDZ   Strona 1 z 1  [ Posty: 6 ]
Autor Wiadomość
Piteusz
Tytuł: Nie miał chłop kłopotu, kupił sobie poleasingowy laptop
: 17 gru 2019, 19:07
Site Admin
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 759
Rejestracja: 28 mar 2018, 02:12
Lokalizacja: /home/piteusz/
 
Oto zakładam podróbkę tematu, który założył wcześniej Dariusz64, gdyż pasuje on idealnie do sytuacji, w której się znalazłem. No cóż. Mam nadzieję, że mi wybaczy :D.

Nie miał chłop kłopotu, lecz poczuł potrzebę kupna lepszego laptopa z gatunku "PC". Dotychczas miał tylko Macbooka Air 2012 - był on całkiem wydajny, lecz niestety cienka obudowa, i7 oraz coraz bardziej wymagające oprogramowanie spowodowało, że bidak się zaczął straszliwie grzać. Dodatkowo aktualizacja "Catalina" zamordowała wiele pierwotnych zalet MacOS X, które spowodowały, że stał się tak chwalonym systemem. Po prostu było strasznie słabo. Nawet w niektórych przypadkach stary, 10cioletni Thinkpad X200s radził sobie lepiej.

Pora sobie kupić nowy laptok! I znając ostatnią jakość Lenovo - wybrałem Della. Nie nowego, ale używanego. Po pierwsze - popełniłem straszny błąd kupując w sklepie Amso - ogromne opóźnienia w dostawie i sami wysyłający nie wiedzieli, co się stało z paczką. Mojego planowanego Della 5480 nie było (standardowy Dell ze standardową klawiaturą - porządnie wykonany i bez "nastawienia na lekkość". Okazało się, że go nie było i zaproponowali mi starszy laptop, lecz z lepszą specyfikacją. Był to Dell 7470. Miał i5, większy dysk i więcej ramu. Zgodziłem się.

Jak to jest z Dellami? Seria 5xxx słynie z tego, że jest stabilną, normalną i konserwatywną wersją laptopa biznesowego. Jest zrobiona z porządnych materiałów i nie ma żadnych udziwnień. Klawiatura jest oddzielona od obudowy i można ją bezproblemowo wymienić. Seria 7xxx, którą ja otrzymałem - jest bardziej ekskluzywna i bogata. Klawiatura jest zatopiona w obudowę i trzeba rozłożyć cały komputer, by ją wymienić. By zmienić układ - konieczna jest wymiana całej górnej obudowy.

l Gdy jednak otrzymałem laptop, był on w fajnym stanie. Wydajność komputera była ogromna. Wszystko działało, nic się nie grzało i laptop niemal idealny. Przeszkadzało mi jednak to, że miał niemiecką klawiaturę. Zakupiłem więc nową górę i nową klawiaturę. Góra za pierwszym razem przyszła ponownie do niemieckiej klawiatury. Zwróciłem ją i kupiłem jeszcze raz wersję, teraz poprawną.

Zacząłem wymieniać podzespoły. Gdy wszystko złożyłem, okazało się, iż górna część (tzw. palmrest) jest mocno zużyty i w wielu miejscach połamany. Szkielet klawiatury nachodził na siebie i zauważyłem dopiero to po poskładaniu wszystkiego. Po uruchomieniu komputera okazało się, iż obudowa klawiatury zrobiła dziurę w ekranie.

Obecnie ręce mi opadają. Kupiłem nowy ekran i czekam na dostawę. Yyyyych... Może mogłem po prostu zainstalować starszą wersję systemu na maku i poczekać, aż laptop będzie kompletnie nieużywalny... Podobna historia była z Motorolą. Nie potrzebowałem jej, lecz kupiłem. Po co ja to robię...

W załączniku dodatkowe zdjęcia :D

Załączniki
[ attachment ]
79393581_476917653222870_741912131019997184_n.jpg (191.38 KiB) Przejrzano 3138 razy
[ attachment ]
79388122_421382768739614_6668075325634641920_n.jpg (178.44 KiB) Przejrzano 3139 razy
[ attachment ]
80113431_544391236407858_7974237771554357248_n.jpg (119.59 KiB) Przejrzano 3139 razy


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
xp234
Tytuł: Re: Nie miał chłop kłopotu, kupił sobie poleasingowy laptop
: 18 gru 2019, 10:17
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 340
Rejestracja: 31 mar 2018, 15:23
Lokalizacja: error 404 - lokalizacji nie znaleziono
Kontakt: Strona WWW
 
No to się dopiszę, wczoraj odpaliłem hp'ka kupionego jakiś czas temu, widzę że wszystko działa no to pobieram Mint'a.
Po starcie z usb okazało się że ten Mint długo się ładuje (około 4 minut a Windows 7 włączał się w około minutę) i wywala jakieś errory, myślę, dobra po instalacji będzie chyba okej... Ale jednak nie było, na Xubuntu i Puppy Linux'ie było tak samo, niby jest na to sposób ale u mnie on nie zadzialał.
Z tego co widziałem to nawet Windows 10 tam chodzi szybciej, może na ssd obczaję, na razie mi wystarczy stara dobra siódemka.

Załączniki
[ attachment ]
tmp-cam-2122187054.jpg (102.3 KiB) Przejrzano 3129 razy

_________________

[ img ]
[ img ]


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
Piteusz
Tytuł: Re: Nie miał chłop kłopotu, kupił sobie poleasingowy laptop
: 18 gru 2019, 19:35
Site Admin
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 759
Rejestracja: 28 mar 2018, 02:12
Lokalizacja: /home/piteusz/
 
xp234 pisze: *  18 gru 2019, 10:17
No to się dopiszę, wczoraj odpaliłem hp'ka kupionego jakiś czas temu, widzę że wszystko działa no to pobieram Mint'a.
Po starcie z usb okazało się że ten Mint długo się ładuje (około 4 minut a Windows 7 włączał się w około minutę) i wywala jakieś errory, myślę, dobra po instalacji będzie chyba okej... Ale jednak nie było, na Xubuntu i Puppy Linux'ie było tak samo, niby jest na to sposób ale u mnie on nie zadzialał.
Z tego co widziałem to nawet Windows 10 tam chodzi szybciej, może na ssd obczaję, na razie mi wystarczy stara dobra siódemka.
Nooo ale wydaje mi się, że to nie jest kwestia samego komputera a po prostu nieszczęśliwego przypadku niedogadującego się sprzętu z linuchem. Możesz poeksperymentować, ale fakt - W7 lub W10 spokojnie powinien wszystkie potrzeby zaspokoić :3

Do mnie już przyszedł zamiennik ekranu. Jak wrócę do domu, to wymienię ekran i chyba problemy powinny się już skończyć... mam nadzieję...


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
xp234
Tytuł: Re: Nie miał chłop kłopotu, kupił sobie poleasingowy laptop
: 18 gru 2019, 21:33
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 340
Rejestracja: 31 mar 2018, 15:23
Lokalizacja: error 404 - lokalizacji nie znaleziono
Kontakt: Strona WWW
 
Piteusz pisze: *  18 gru 2019, 19:35
xp234 pisze: *  18 gru 2019, 10:17
No to się dopiszę, wczoraj odpaliłem hp'ka kupionego jakiś czas temu, widzę że wszystko działa no to pobieram Mint'a.
Po starcie z usb okazało się że ten Mint długo się ładuje (około 4 minut a Windows 7 włączał się w około minutę) i wywala jakieś errory, myślę, dobra po instalacji będzie chyba okej... Ale jednak nie było, na Xubuntu i Puppy Linux'ie było tak samo, niby jest na to sposób ale u mnie on nie zadzialał.
Z tego co widziałem to nawet Windows 10 tam chodzi szybciej, może na ssd obczaję, na razie mi wystarczy stara dobra siódemka.
Nooo ale wydaje mi się, że to nie jest kwestia samego komputera a po prostu nieszczęśliwego przypadku niedogadującego się sprzętu z linuchem. Możesz poeksperymentować, ale fakt - W7 lub W10 spokojnie powinien wszystkie potrzeby zaspokoić :3

Do mnie już przyszedł zamiennik ekranu. Jak wrócę do domu, to wymienię ekran i chyba problemy powinny się już skończyć... mam nadzieję...
To wiem, ale jako że to jest sprzęt dodatkowy (model 2510p, zapomniałem napisać poprzednio) to doszedłem do wniosku że Windows 7 wystarczy tam, dysk na zif daje radę o dziwo ale kiedyś tam wstawię adapter na dysk msata a Core 2 Duo (U7600 1,2 GHz) działa duuużo lepiej od Atoma N455 (yt w 720p działa), cena: 120 za laptopa + 30 zł za zasilacz.

_________________

[ img ]
[ img ]


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
Piteusz
Tytuł: Re: Nie miał chłop kłopotu, kupił sobie poleasingowy laptop
: 18 gru 2019, 21:46
Site Admin
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 759
Rejestracja: 28 mar 2018, 02:12
Lokalizacja: /home/piteusz/
 
Aaaa właśnie - zapomniałem napisać, że nie wiem dokładnie, o jakim laptopie mówisz :D. I jak laptop za taką cenę - to nie jest aż tak ogromny kłopot... przynajmniej dla osoby zarabiającej.

Aczkolwiek chętnie bym jeszcze posłuchał o tym laptopie.


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
xp234
Tytuł: Re: Nie miał chłop kłopotu, kupił sobie poleasingowy laptop
: 20 lis 2020, 08:19
Awatar użytkownika
Offline
 
Posty: 340
Rejestracja: 31 mar 2018, 15:23
Lokalizacja: error 404 - lokalizacji nie znaleziono
Kontakt: Strona WWW
 
Mod w HP 2510p, taśma ZIF nie chciała się trzymać w adapterze (poprzednio wszystko było obklejone taśmą izolacyjną, ale chciałem to ładniej zrobić) no to wcisnąłem kawałek zwykłej kartki, trzyma się idealnie, trochę to lata ale to nie jest szalony problem :D

Załączniki
[ attachment ]
tmp-cam-4673387450069387195.jpg (92.6 KiB) Przejrzano 1608 razy

_________________

[ img ]
[ img ]


Na górę
Wyświetl profil Cytuj
Wyświetl: Sortuj wg: Kierunek:
ODPOWIEDZ   Strona 1 z 1  [ Posty: 6 ]
Wróć do „Komputery”
Przejdź do: